Sort by
Sort by

Zdravi međuobroci: 10 recepata za Vašu obitelj

Grickaj zdravo uz PETICU recepti


Jedan od najučinkovitijih načina za uvođenje novih namirnica u svakodnevnu rutinu djece jest zajednička priprema obroka. Znanstveno je dokazano da su djeca koja kuhaju s roditeljima sklonija isprobavanju novih okusa i spremnija usvojiti zdravije životne navike, koje će ih pratiti i u odrasloj dobi. Roditelji su uzor, djeca češće i radije imitiraju njihovo ponašanje, nego što rade ono što im roditelji kažu. Stoga su zajedničke, zabavne aktivnosti najbolji i najsigurniji put za usvajanje zdravih navika, što je i krovna tema ovogodišnje kampanje projekta Vrtim Zdravi Film – Usvoji zdrave navike u 21 dan!

U sklopu kampanje, nutricionistice javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja, osmislile su digitalnu knjižicu s deset recepata za zdrave međuobroke. Knjižica je nazvana Grickaj zdravo uz PETICU, a izrađena uz punu podršku projekta Vrtim Zdravi Film.

Knjižica je posebna po tome što svaki recept sadrži i zeleni savjet, koji objašnjava kako sačuvati Zemljine vrijedne resurse. Naime, rasipanje hrane jedan je od gorućih globalnih izazova. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, u EU članicama oko 88 milijuna tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Više od 60% te vrste otpada stiže iz kućanstava. Istovremeno, 690 milijuna ljudi u svijetu je pothranjeno, a pretpostavka je da će, kao posljedica dvogodišnje pandemije, taj broj dodatno rasti.

Savjeti iz knjižice, osim što pomažu u smanjenju otpada od hrane, objašnjavaju i koje su dobrobiti korištenja namirnica biljnog porijekla, kako se štedi energija u kućanstvu te donose jednostavne trikove za smanjenje korištenja jednokratne plastike.

Osim toga, u sklopu svakoga recepta istaknuti su vrijedni hranjivi nutrijenti koji se unose predloženim međuobrokom. Preuzimanjem i pripremom ovih snackova tijekom tjedna, svaki roditelj čini prvi korak na putu prema zajedničkom stvaranju zdravih prehrambenih navika cijele obitelji.

Preuzmite knjižicu i uživajte u zajedničkim obiteljskim trenucima: